Jay Shetty a trecut de la adolescent rebel la calugar budist, cu capul ras, roba si zero bunuri personale la unul dintre cei mai apreciati lideri de dezvoltare personala inainte de a implini varsta de 30 de ani. Traseul sau neobisnuit si modul in care a adus filozofii antice in lumea moderna au facut din el o senzatie internationala de vreme ce mai bine de 2,7 milioane de oameni il urmaresc cu sufletul la gura. 

Pe mine m-a prins atat de tare un show la care era invitat incat am am ramas in cada mea din baie vreo 2 ore pana m-am scofalcit de tot numai ca sa-l aud, dar a meritat! 

Daca va intrebati, placerea vinovata a fiecarei zile este o baie calda, unde am talentul de a imbina experientele pentru un rasfat al simturilor total holistic. Stau acolo pana arat ca o batranica fericita, cu esente naturale, lumanari, toate scruburile obscure scoase de fiecare marca de gel de dus si ascult cate un podcast, ted talk sau interviu luminat. 

Exfolierea merge de minune cu imbalsamarea neuronilor cu lectii de viata. In plus, imi si salveaza o gramada de timp si ma face sa simt ca nu las o zi sa treaca fara sa invat ceva nou. 2 in 1, pe bune! 

Adevarul este ca nu stiam numele lui Jay Shetty pana atunci, cu toate ca video-urilor produse de el depaseau deja un miliard de vizualizari din 2016 si fusese inclus in lista de “30 under 30” de la Forbes in anul urmator. Deci, da, locuisem intr-o pestera pana atunci. 

Un rebel care si-a gasit cauza

I-am auzit vocea si am pus pana pe telefon ca sa ma uit la fata celui care incepuse sa-si spuna povestea. Asta a fost primul lucru care m-a socat la el. Un tanar indian cu niste ochi de culoare apei din Caraibe se prezenta ca fiind un fost budist. 

Tatuajele de pe gat si maini spuneau alta poveste si anume cea a adolescentei sale tumultoase. Droguri, relatii de tot felul si o cautare permanenta a adrenalinei. Un rebel care fusese suspendat de la scoala si care-si pierduse deja 2 prieteni la varsta de 16 ani, unul intr-un accident de masina, unul din cauza problemelor cu drogurile. 

La 18 ani a avut norocul de a intalni un calugar budist care l-a captivat. Tipul respectiv renuntase la joburi de CEO si la un viitor de succes la care Jay visa non stop la vremea aceea. Si totusi, parea sa fie cel mai fericit om pe care-l intalnise pana atunci. 

“Nu planta semintele copacilor in caror umbra nu ai vrea sa stai” au fost vorbele calugarului care i-au ramas in ganduri si-n simtire. A decis atunci sa-si foloseasca toate vacantele, cea de vara, cea de Craciun, pentru a fi voluntar in India, alaturi de omul acela, iar asta urma sa-i schimbe viata pentru totdeauna. 

“Uita-te la omul care esti azi, da timpul inainte cu vreo 10, 20 de ani si intreaba-te daca iti place ce vezi”

Jay se uita in jur la prietenii lui care pareau sa aiba totul rezolvat, jobul promitator, sotia perfecta si casa cu gradina. Si-a dat seama ca el nu-si dorea asta. Cauta un drum al sau si atunci a decis sa plece in India. Acolo, a avut parte de un internship spiritual alaturi de calugarul care-i vorbise cu ani in urma. 

Drumul spre fericire nu are scurtaturi – Nicio incercare nu o sa aiba succes daca nu te implici 100%

Si exact asta a facut Jay in ucenicia sa din India. 

Se trezea la ora 2 dimineata pentru a studia filozofi din antichitate. La ora 4 se duceau la meditatia colectiva, la 6 era timpul pentru mediatia individuala, si tot asa. Dormea 4 ore pe noapte si era mai linistit ca niciodata. S-a dedicat complet acestui stil de viata. Numai asa putea testa daca lumina pe care a vazut-o in acel calugar era reala. 

Daca calugarii de acolo ajunsesera pe bune la un alt nivel de spiritualitate si fericire prin astfel de practici, pentru a atinge starea respectiva trebuia sa urmezi aceleasi reguli, nu? Fara plangeri de dureri de spate de la meditatia prelungita, fara scurtaturi. 

Mareste-ti cercul de experiente

Ca sa ajungi la noi concluzii legate de care este menirea ta in lume, este absolut necesar sa te deschizi.  Sa cauti activ alte tipare de gandire si de stil de viata. Asta a facut si Jay Shetty atunci cand s-a lasat absorbit de ceva cu care nu luase contact pana atunci, cu viata de calugar. 

Daca nu intalnea vreodata un calugar, nu stia ca vrea sa urmeze drumul acela. Daca nu stii ce inseamna sa fii multimiliardar, nu ai cum sa ajungi unul. 

Gasirea drumului propriu

Perceptia identitatii sinelui este insumata de aceste cuvinte care-i plac atat de mult lui Jay: “Azi, eu nu sunt cine cred eu ca sunt. Nu sunt ce crezi tu ca sunt. Sunt cine cred eu ca crezi tu ca sunt”. 

Cu totii suntem prinsi in asta. Parintii au anumite asteptari de la tine, diploma de facultate traseaza un parcurs specific, societatea te vrea incadrat in norme si tot asa. 

Nu ai cum sa traiesti asa cum iti doresti cate vreme esti in bula asta continua. 

Cea mai tare parte a vietii de calugar? Claritatea care vine mai presus de ego, invidie, gelozie

Negativismul si anxietatea cu care ne confruntam azi la scara mondiala vin din faptul ca suntem supraexpusi la tot felul de stimuli. Vedem vietile cosmetizate ale tuturor, pozele perfecte, siluetele imposibile si cu ele ne comparam zilnic. De asta atatea studii spun ca intr-o zi obisnuita experimentam la fel de multa durere cuprinsa in alte vremuri de o viata intreaga. 

Viata ideala conform lui Jay Shetty cuprinde alinierea dintre minte, inima si mana

Mintea reprezinta claritatea viziunii – ce vrei, cum iti vezi viata si ce decizii trebuie sa iei ca sa ajungi unde vrei.

Inima conecteaza intuitia la mixul de dorinte de mai sus si te duce mai departe de imaginea pe care ai pictat-o cu mintea. Cele mai dure decizii in viata au nevoie de empatie, bunatate si de o elasticitate emotionala care sa previna ruperi repetate ale inimii. 

Mana e legatura dintre ce ai realizat tu si ce poti oferi celorlalti. Jay spune ca “Pasiunea ta e pentru tine, insa menirea ta e pentru restul lumii.”

In cazul in care nu v-ati prins pana acum, as putea sa umplu file intregi de povesti culese din fiecare interviu sau articol facut de Jay Shetty, insa azi ma opresc aici cu speranta ca v-am facut cunostinta cu niste invatat uri care sa va ramana aproape mult timp. Eu ma aliniez cu dorinta lui continua de a impartasi intelepciunea si promit sa revin cu alte lectii de la el, la cerere! Un bis de inspiratie, anytime!