Bărbații se gândesc la ei de 7 ori pe minut. De fiecare dată când se gândesc la sex, practic.
Dar tu, de câte ori pe zi te gândești la sânii tăi? Si, mult mai important de atât, CUM te gândești la ei?!
Încep eu: eu și sânii mei suntem într-o relație fericită. Aproape de când ne știm.
Glumesc adesea că, în ciuda trecerii timpului, ei sunt singura parte a corpului meu care nu m-a dezamăgit.
Am trecut cu brio prin liceu, prin topuri cu spatele gol și rochii adânc decoltate fără incidente, prin parteneri care ba ne adorau, ba ne lăsau baltă, prin momente în care dansam în fața oglinzii, dar și unele în care ocoleam orice reflectare, fie chiar întâmplătoare.
Ne amintim și acum cu câtă pasiune ne-am dorit primul sutien – alb, din dantelă fină, cu bretele subțiri, pe care nu-l umpleam nici cu rugăciuni și care de fapt ne făcea să arătam mai conic ca Madonna, dar pe care l-am iubit enorm. A urmat unul negru, sexy, tatăl push-up-ului, care ne făcea cam pătrățoase, dar pe atunci mărimea conta, nu forma sau fittingul. You live, you learn.
Din cercul meu de prietene – femei cu forme diferite, incredibil de atrăgătoare – sunt singura care poate să vorbească de sânii ei fără lacrimi în ochi. Fără a adăuga un “dar”. Fără a visa la altă mărime, operație sau “îmbunătățiri”.
71% din femei sunt nemulțumite de sânii lor.
Un studiu efectuat în 2020 a concluzionat că 48% dintre participante își doresc o mărime mai mare. 23% ar vrea să aibă un piept mai mic. Ce a rămas, procentul de 28%, sunt cele care sunt fericite cu mărimea/dimensiunea/forma cupelor din dotare.
Ok, faptul că femeile nu sunt satisfăcute de modul în care arată nu e cine știe ce veste șoc. Dar numerele de mai sus se duc mai departe de standardele de frumusețe. Ele ne arată că percepția noastră asupra propriului corp devine o problemă de sănătate publică cu implicații serioase pentru bunăstarea fizică și emoțională a femeilor.
Așadar, cum se traduc cifrele acestea de fapt?
- În stimă de sine scăzută și o imagine negativă a propriului corp.
- În relații intime mai puțin deschise sau frecvente, cu probleme ce trec de la “stingem lumina când facem sex” la lipsa intimității dictată de lipsa cruntă de încredere în sine.
- În mai puține controale mamare – dacă nu-ți plac sânii tăi, nu ești super înclinată să-i verifici de una singură sau să mergi când trebuie la control – așadar, mai puține cazuri de cancer mamar depistate și tratate la timp.
“Când eram mică, mi-era rușine de sânii mei”
Indiferent cât de mulțumită esti de modul în care arăți, în adolescență, schimbările pe care acum le luăm ca parte integrantă din look-ul nostru au părut cel puțin ciudate. Pe lângă faptul că nici nu puteam, pe atunci, să pronunțăm cuvântul “sâni” sau “sutien”, tot ce se întâmpla ne făcea să ne simțim ca niște extratereștri.
Primul instinct: ascunde tot ce poți. Cât de mult poți.
La asta au recurs absolut toate prietenele mele care au avut o cupă mare la sâni când ele erau mici. Haine largi. Bandaje menite să preseze pieptul. Să ne ascundă “rușinea”. Să ne mai lase să fim copii.
Problema unor forme mature într-un corp și suflet de copil nu se petrece doar în interior.
Brusc, din fetița care se juca în fața blocului, ai devenit obiectul atenției nedorite a unor trecători. Auzi fluierături, tot felul de adresări și vorbe cu care nu știi ce să faci. Nu avem vocabularul pentru a încadra corect aceste întâmplări. Nu le zicem pe nume: hărțuire. De fapt, nu le zicem deloc. Nici părinților, nici profesorilor ori prietenilor. Și învățăm fie că sunt normale, ba chiar complimente, fie că trebuie să ne ascundem pentru a ne proteja.
Apoi, trecem la modul ctitor: avem o viziune despre cum ar trebui să arătăm iar pentru asta tragem, ridicăm, umplem.
La-nceput am ascuns sutienul și bretelele lui. Și am comis una din cele mai mari fashion crimes: am purtat bretele transparente. Apoi, am trecut la next level: sutien în altă culoare decât haina (mulțumim SATC!).
Vrem să arătăm într-un fel. Cel mai probabil, pentru alții. Scriitoarea Susan Seligson pune o super întrebare în cartea ei “Stacked”, preluată de la Dr Kristen Harrison, în capitolul “O fac pentru mine”: “gândiți-vă la asta: dacă erai singură pe o insulă pustie, ti-ai tăia pieptul pentru a pune două jumătăți de nucă de cocos înăuntrul lui?”
Întrebare retorică. Absolut. Dar utilă atunci când vrem să ne asigurăm că schimbările serioase pe care vrem să le facem modului în care arătăm onorează nevoile noastre, și nu ale societății.
Etapa aceasta e o chinuială și o căutare. Amândouă necesare în drumul spre cunoaștere.
Apelăm la trucuri și avem fantezii legate de intervenții estetice. Cele care-și doresc implanturi mamare, dar nu-și permit un împrumut bancar, pot oricând să fenteze ochiul privitorului cu un sutien special conceput de brandul Margarita pentru a oferi un look “augmentat în mod natural” care se numește “Evolution Bra”. Nu. Nu e o glumă.
Nivel pro: acceptare. Body positivity. Self-Love.
Nu vin ușor. Și nici de la sine.
Dar atunci când te uiți în oglindă și-nțelegi că nu e nimic neînregulă cu tine, că nu trebuie să arăți ca altcineva sau că formele corpului tău nu trebuie comparate cu fructe sau mai știu eu ce, începe noua ta viață.
Înțelegi că absurdități de genul “trebuie să te acoperi când alăptezi” dar “un decolteu până la buric este ok”, sau “fetele cuminți nu ies pe stradă așa” nu au legătură cu tine. Că este alegerea ta cum te îmbraci, ce fel de sutien porți sau nu, și că a fi sexy ține de cum te simți în pielea ta, nu de o cifră împerecheată cu o literă și puse pe etichetă.
Da, poți să ai un PhD și să porți double DD. Nu se exclud. Poți să fii mamă și să rămâi la fel de sexy. De fapt, sexul și maternitatea sunt cam foarte legate, dar și la educația sexuală stăm prost.
Da, poți să ai 50 de ani și sânii tăi să aibă doar 5 ani vechime și să te bucuri de ei cum n-ai știut să o faci în adolescență.
Da, poți să fii mândră de sânii tăi mici și să te simți feminină și încrezătoare. În caz că nu ți-a zis nimeni până acum, mărimea lor nu trebuie să fie similară unei mingi gonflabile. Nu trebuie să fie poziționați imediat după gât, nici ridicați cu scripeți sau sufocați de bureți.
Da, poți să porți fix ce vrei.
Da, decizia de a-ți modifica corpul este numai a ta.
Asigură-te că înainte de orice “îmbunătățire” exterioară, ai făcut tot ce trebuie pentru a-ți mări încrederea în tine. Așa cum ești azi. Perfectă. Cu sâni ușor asimetrici, cu forma lor naturală, cu sfârcuri mai mult sau mai puțin colorate sau proeminente. Cu insecurități, vulnerabilități, empatie, blândețe, curaj și umanitate. Toate distribuite simetric, centrate perfect și aliniate cu măiestrie cu frumusețea ta autentică.