Un adevarat cocktail Molotov al ironiei intalnite la orice petrecere de firma: tot ce nu-ti amintesti a doua zi ramane intiparit in amintirea sefilor mai ceva ca ultimul tau proiect reusit. 

Un ghid de buna purtare ar putea sa-ti salveze si relatiile de munca, dar si jobul. 

Ce se intampla la un party, nu ramane la party

Multi dintre noi uitam acasa politeturile si masura atunci cand ne vedem in mijlocul petrecerii. Cu totii stim de cel putin o persoana care a baut prea mult si a devenit prea sociabila cu colegii sau, dimpotriva, prea sincer cu seful. 

Comportamentul neserios de la petreceri are consecinte mai grave decat te-ai astepta

Unii au prins curaj de la bar, vant in pupa si s-au dus direct la managerul lor, insirand injuraturi mai ceva ca instalatii in pom. A doua zi, nu intelegea de ce nu-i mai functiona cartela de pontaj de la intrarea in cladire. 

Pentru ca urmatoarea evaluare sa te prinda pe picior bun si nu pe unul de plecare, trebuie ca intreaga ta viata la birou sa fie una demna de un profesionst. Cand se gandeste cineva la performantele tale, cel mai bine ar fi sa nu inceapa sa fredoneze linia melodica de la “Sex Bomb” pe care ai dansat nebuneste la party. 

Reguli de buna purtare la petrecerile de firma:

  1. Cocktailurile nu sunt prietenele tale

Zicala “work hard, party harder” nu se aplica in orice situatie. Asadar, nu sari calul cand vine vorba de cate bauturi servesti. 

Oricare ar fi statutul tau in companie, nimeni nu te va vedea cu aceiasi ochi daca au in fata imaginea ta de la ultima petrecere, aia in care farfuria de pe masa era folosita drept perna. 

Respectul s-a dus odata cu al 5-lea pahar, si fii convins ca glumele celorlalti s-au cimentat deja. Sa nu mai vorbim de pozele cu tine dansand pe bar. 

Poti servi alcool, dar cu masura, si nu direct pe un stomac gol. Orice ar fi, stai departe de shoturi. Asa incepe orice poveste de a doua zi.  

  1. Nu te imbraca prea provocator

Ai zice ca procesul de recrutare s-a terminat demult si la cate succese ai avut, nu se mai uita lumea la lungimea fustei tale, dar te inseli. 

Din pacate, peisajul corporatist din tara noastra nu e foarte deschis la minte inca. Angajam cu mai multa lejeritate hisperi si tatuati, dar tot strambam din nas daca o femeie se simte in largul ei intr-o tinuta mai sexy cand e vorba de munca. Petrecerile de firma nu fac exceptie. 

Te poti imbraca mai elegant, classy sau usor provocator, insa nu in acelasi mod in care ai iesi o noapte in club. 

  1. Nu apela la linguseala

Fiind un mediu mai relaxat si avand figuri din management care nu sunt prezente la birou zi de zi, mai ca ai face un plan de abordare, in care sa le prezinti 5 idei care sa-i lase masca. Deja te vezi cu paharul de sampanie in mana, cinstind pentru promovarea ta fulgeratoare.

Cu toate ca nu e o idee rea sa stabilesti un minim de relatie cu sefii tai, in care sa-ti arati si latura personala, degajata si fun care s-ar traduce in creativitate pe banda rulanta la proiectele viitoare, grija mare la abordare. 

Fara linguseli, fara complimente doar de-a dragul de a sparge gheata si fara flatari cu ecou la adresa sefilor. 

  1. Nu iti pune in aplicare vreun plan de flirt

Relatiile amoroase intre colegi sunt tabuu pentru majoritatea mediilor profesionale. Sunt multe riscuri implicate si e nevoie de o doza enorma de asumare din partea celor implicati de vreme ce rezultatul final poate fi doar alb sau negru. Ori merge bine, ori iese rau. Indiferent de asta, toata lumea afla despre aventura voastra. De asta, sa fii sigur.

Daca chiar ai gasit un om special cu care ai vrea ceva mai mult, nu fa primul pas la un eveniment de firma. Nu te gandi ca e acum ori niciodata, si nici nu lasa ca soarta sa-ti fie croita cu ajutorul unui martini in plus, pentru curaj. 

Nu e locul potrivit. Daca chimia dintre voi e asa puternica, sigur a fost observata si de altii, si nu are rost ca inceputul legaturii sa fie presarat cu barfe si rautati.

  1. Spune pas la barfe si misto-uri

Toata lumea e vesela si mai usor abordabila la petreceri. 

Asta nu inseamna ca, brusc, toata lumea iti e prietena. De asta, atentie la glumele pe care le zici, la cum reactionezi, la ce picanterii imparti cu colegii. 

Nu are sens sa zic asta, dar totusi: nu, nu e cazul sa devii prea apropiat de CEO-ul tau. Nu faci glumite prea personale, nu incerca sa fii subtil, sa bati apropo-uri sau sa-i destainui ultima barfa. 

  1. Nu te plange despre serviciu

Petrecerile de firma, si cele la care prezenta e obligatorie si aperitivul iti sta in gat, au totusi un substrat pozitiv. Sarbatorirea unor reusite, aniversari sau evenimente impreuna. 

Nu e momentul sa strici cheful tuturor cu niste remarci, care, si fondate sa fie, isi au locul intr-o sala de sedinte, nu pe ringul de dans. 

  1. Multumeste-le celor care au organizat

Daca tot am dat-o in sus si-n jos cu manierele si deja te-ai comportant exemplar toata seara, incheie asa cum se cuvine. 

Multumeste-le celor care s-au ocupat de organizarea petrecerii pentru ca, cu siguranta, au capatat ceva fire albe in plus pana a fost totul gata.

As sugera sa nu pleci nici primul, nici ultimul, dar asta depinde de tine si de colectivul in care lucrezi.