Sunt fericita posesoare al celui mai urât cardigan din lume. 

E oversized – nu pentru că e aliniat cu ultimele trenduri. Ci pentru că așa a fost mereu, de când l-am primit, acum vreo 10 ani. 

E format dintr-un soi de plăpumică groasă și scămoșată, are 3 nasturi hippie în față, o glugă din cel mai moale material din lume capitonată cu ce a fost odată o bordură de blăniță fake, și are un pattern azteco-țărănesc pe toată lungimea lui. 

Culoare: 50 shades of ocru.

Stil: cottagecore.

Forma: un fel de ou lunguieț în care nici măcar un Victoria’s Secret model nu ar arăta a om normal, darămite a femeie. Chiar și așa, îl iubesc la nebunie.

Iubitul meu mă momește cu gift cards la orice brand vreau eu, în speranța că doar doar o să-mi cumpăr și o să port altceva. Mama mă reneagă când mă vede cu el. Prietenele îmi fac cadou un alt cardigan în fiecare an de ziua mea. Dar eu am rămas tot “cea mai fidelă fată” când vine vorba de ce iau repede peste orice ținută. 

Până acum. Până iarna asta când m-am hotărât că e cazul să apar îmbrăcată cu altceva zilnic la birou sau să am și alt look în pozele cu gașca. Motiv superficial? Poate. Dar când te pregătești de o schimbare, fie ea mică sau chiar de wardrobe, ideea e “whatever works”. Adică, ce funcționează pentru tine este cel mai important. 

Operațiunea “Mă lepăd de lălâi” începe în 2022

Vreau să renunț la cardiganul lălâi și să arăt a femeie. Prima opțiune: un coat timeless. 

Când zic coat, mă refer la un trench mai gros, sau palton. 

Mă duc cu gândul la o piesă clasică, pe care să o port ani la rândul, peste orice, la orice eveniment. Această dorință leneșă timeless se traduce stilistic printr-un coat emblematic, cum este Icon Coat 101801 de la Max Mara. 

Culoarea: camel. 

Lansat: acum 40 de ani. E atât de versatil și simplist încât designul și stilul său oversized au rămas neschimbate. 

Categorie preț: high-end. 

Vestea bună: găsești diverse interpretări ale sale în majoritatea magazinelor gen Zara, Massimo Dutti, Reserved, etc, cu croi mai lărguț sau mai cambrat, în funcție de ce-ți dorești. 

image source: https://nypost.com/2016/10/14/the-only-coat-you-need-this-winter/

Option #2: the teddy coat.

Dată fiind dragostea mea infinită pentru chestii călduroase, v-ați prins că un teddy coat vorbește pe limba mea, a celei mai friguroase persoane de pe planetă. 

Este practic varianta 2.0. a cardiganului meu preferat, doar că e mai chic. Teddy mania a-nceput de prin 2013 și a sedus pe toată lumea, de la oameni obișnuiți, care înfruntă curajoși frigul pe străzi, la vedete pe covorul roșu. 

Culoare: după ani de zile înotat în ocru și având în vedere că prima mea opțiune a fost super clasică, pentru teddy aș merge pe un roșu jucăuș. De ce altfel te-ai lăsa îmbrățișată de un palton păturică cu nume de ursuleț dacă nu ai avea chef de puțină joacă?

Categorie preț: de la 150 lei în 🔼

image source: @officialemilyvalentine

Unde îl găsești: peste tot. Serios. 

Option #3: palton de cașmir/lână cu cordon în talie

De ce îmi place: funcționalitate fancy.

E mai ușor decât un palton clasic, dar destul de călduros încât să fie purtat în mai multe condiții termice, are ceva structură în plus datorită cordonului din dotare, plus, de obicei vine cu buzunare mari în față. 

Categorie preț: de la 500 lei în sus, depinde de material și brand. 

Unde îl găsești: Mango, Zara, Max Mara, Marni, Marciano Guess, etc.

image source: https://www2.hm.com/

Option #4: geacă tip cojoc 

Mare plus: vine într-o mulțime de stiluri, mărimi și lungimi. Poate să fie aviator sau biker style, lungă sau scurtă, de lux sau mai casual. 

Iar faptul că e totuși o geacă, cu maxime puteri de a îmbunătăți scorul stilistic al oricărei ținute dar și menținut căldura în oase, îmi conferă un mare suport emoțional. 

În plus, am și un atașament nostalgic: mama avea pe vremuri un cojoc din acesta zdravăn, lung, maro cu niște blăniță creață pe la mâneci și guler cu care făceam parada modei prin casă când aveam vreo 5 ani.  Asta nu înseamnă decât că există prin mine, pe undeva, un instinct bun când vine vorba de fashion choices și că nu e totul pierdut. 

Categorie preț: în funcție de buget și model

Ce mi-a plăcut: Pepe Jeans, Mango, Ted Baker. 

image source: zara.com/ro

Option #5: You choose!

Există viață după ce renunți la cardiganul pufos preferat. Crede-mă! 

Există un palton pentru fiecare gust, buget, body type. Trebuie doar să îți dai seama ce-ți place, ce-ți lipsește din garderobă și să fii deschisă la a încerca modele noi.