Toți prietenii mei știu despre mine că am ajuns în această țară dintr-un glitch al universului. Intamplare cosmică. O fi dansat vreo planetă în sens invers și s-a dat peste cap, și wam, bam, am aterizat în România. De ce spun asta? (o să presupun că m-ați întrebat!) Pentru că mai tot din această țară îmi este străin.

Vă rog nu dați cu hate, dar nu îmi place mâncarea. Nu, nici macar sarmalele. Papilele mele gustative înțeleg în schimb humusul. Tot ele vorbesc în atâtea limbi când vine vorba de mâncare. Ele râzvnesc la Salsa. Guacamole. Fattoush. Șofran. Masala. Curry. Apa de trandafiri sau de cocos. Nu sunt niște fițoase, pentru că nu se dau în lături de la pizza și paste. Dar niciodată nu s-au întâlnit cu pomana porcului.

Tradițiile? M-am oprit la colindatul de Crăciun și cam atât. Nu rezon deloc cu clima, cultura, obiceiurile, peisajele, societatea, valorile, modul de a trăi, oamenii. Nada. Zero. Apreciez umorul, că altfel, nu știu zău unde eram.

Acestea fiind spuse (și înainte să mă ajungă blestemele), vă spun cu mâna pe inimă, că nu cunosc marile personalități naționale, aceste comori larger than life despre care toată lumea vorbește. Nu urmăresc „influencerii” autohtoni. Mor cu acest cuvânt și nici nu mă apuc acum să dezbat topicul că fac spume în scris. Ca să fii influencer, trebuie să fi făcut ceva demn de apreciat în viața ta. Sau măcar demn. Atât. Gata. Mă opresc. Că nu sunt nimeni pentru a-mi da cu părerea. Apoi cu parul.

Să revenim. Nu cunosc pe nimeni. Nici ce au făcut. Nici ce au declarat. Nici ce brunch au avut marți sau cu cine s-au cuplat.

Am, în schimb, o listă mică de oameni mari pe care-i urmăresc, citesc, iubesc.

Nota bene: În toată hatereala mea, sunt deschisă la a cunoaște mai mulți români mişto pe care să-i ținem aproape de corazon. Ok, fie, semi-deschisă. Dacă-i aveți, treceți-i în comentarii, ca să vadă și ochiul meu. Ce frumos ar fi să descoperim împreună oameni care sfințesc câte un loc de internet, nu?

Până atunci, vă las listuța mea cea dragă mai jos:

finesociety.ro – Diana Cosmin are o viață interesantă și ador să mă las purtată în ea, alături de ea. Mă inspiră. Tot ce a construit ea, prin cuvintele ei mestesugite, e mare lucru. Ea nu știe, dar avem atâtea în comun, printre care las două chestii grele, ca să vedeți că nu mă joc: amândouă iubim New York-ul și avem probleme digestive (because apparently, cool girls have stomach problems, așa zice TikTok și nu am cum să nu-l cred). The big guns, I know. Îmi plac și oamenii care o citesc, pentru că sunt ca mine.

Ana Naie Food Coach – nu există cuvinte care să descrie cât de mult o iubesc pe Ana și cum i-am sorbit fiecare rânduleț scris pe vremuri la easypeasy.ro. Când mă fac mare, vreau să scriu ca ea. E acolo, lângă Nora Ephron în sufletul meu. Acum face chestii de o generozitate și însemnătate dincolo de ce-mi puteam închipui, și anume îi ajută pe alții să-și iubească corpul, viața și mâncarea din nou. Orice îmi recomandă Ana, eu fac. It’s that simple. Restaurante. Cărți. Creme. Melodii. Are gusturi impecabile. Sunt topită. O găsiți aici și puteți lucra cu ea. Eu aș vrea să o găsesc la mine în living, să stăm la povești ca nebunele, să mergem la prânz și să nu mai plecăm de la masă până se face noapte, să plecăm la concert și să ne cumpărăm blugi la fel. În capul meu suntem prietene deja.

Damian Drăghici – Damian, te iubesc. Câte am învățat de la tine și de la invitații tăi de la podcast, doamne! Este singurul podcast pe care-l urmăresc din România. Singurul. Câtă vulnerabilitate și frumusețe e în tot ce faci, câtă dăruință pentru alții.

Dana Budeanu – n-am nevoie de nicio justificare pentru a o iubi.

Constantin Dulcan – nu știu de ce nu am început lista cu domnia sa, pentru că este, pur și simplu, fără dubiu, romanul meu preferat. PUNCT. Ce norocoși suntem să-l avem. Câtă lumină a făcut în jur. L-aș asculta non-stop. Pe repeat. Și tot aș avea ceva de învățat de la el.

Simona Tache – de-ar ști lumea de când te citesc. Ce cojones, ce stil, ce umor irezistibil.

Can’t boil an egg – Da, Diana e prietena mea și pentru toți cei care mustăciți acum că nu sunt obiectivă, un singur lucru am de spus: evident că nu sunt! E lista mea de oameni preferați, na, tzac! Și Diana mai are ceva: are lista mea de rețete preferate, explicate ca pentru proști, cu simplitate și blândețe, care-ți dau încredere că poți. Poți să gătești și tu, și o să-ți iasă și ție, chiar dacă până acum ai gătit doar un ceai la viața ta, ca mine. Ce dar, nu?

Niculina Gheorghițǎ – îi mulțumesc lui Dumnezeu întruna de când am dat peste un video cu doamna Niculina. Aparent, e foarte ușor să o subestimezi. Însă atâtea lecții descopăr de fiecare dată când o urmăresc.

Omide Reviews – nu am încredere în recomandările oamenilor când vine vorba de cărți, pentru că oamenii sunt ciudați AF. Îmi zic că au dat peste o carte mişto, fără de care nu știu cum am trăit până acum și eu o cumpăr ca fraiera și apoi plâng ca nebuna pe plajă pentru că ghici ce? Moare toată lumea la final. Nu pot așa ceva. Dar dacă-mi zice Omide că e bună, atunci chiar e bună și mă arunc cu zero risc de inundații oculare.

Conversații cu sens – un loc de care era atât de nevoie pentru igiena noastră emoțională. Workshopurile și topicurile abordate, vibe-ul, profesionalismul, pregătirea, personalitatea celor 2 terapeute care i-au dat viață sunt nedescris. Trebuie să vezi, ca să crezi. Și anume trebuie să dai follow și să te înscrii. Este un spațiu de vindecare, online şi live (pentru norocoşii din Sibiu), deschis tuturor care vor conversații cu sens şi nu întâlniri de tip sectǎ care dau bine în poze şi de la care pleci cu nimic nou.